Luonnetestejä 7.9.2019

Käytiin Meijun kanssa yhteensä kolmen koiran voimin Rovaniemellä luonnetestissä 7.9.2019. Mukaan pääsivät (vai joutuivat?) Adelle (Lellukan Aava Unelma) ja tyttärensä Snäppi (Lellukan Caramellii Ehdottomasti) sekä Carla (Caravan Ultra Marine). Tuomareina testissä olivat Reijo Hynynen ja Mia Möller.

Ensimmäisenä testiin talsi Snäppi. Snäppi on reilun kuukauden yli sallitun alaikärajan luonnetestiin. Oon aina ajatellut etten shelttiä veis niin nuorena mutta näin pääsi käymään :D Tottakai jännitti mutta tiesin, että ei ole ylitsepääsemättömän paha juttu Snäpille. Laukauksista en tiennyt miten tulee reagoimaan, kun ei oikeastaan läheltä ole laukauksia kuullut. Kelkalla odotin ehkä hitusen enemmän "taistelua" samoin, että olisi rohkeammin käynyt katsomassa. Lenkeillä kuitenkin käy nopeasti ilman apua katsomassa, jos on jotain jännittävää. Toki tuomari arvostelussa sanoi, että hän oli suuri mörkö alussa. Odotettavasti ei oikein tykännyt vieraan kontaktista/koskettelusta, koska on todella hitaasti lämpenevää sorttia vieraita kohtaan. Pimeässä huoneessa alkoi kuulemma jo rennosti nojaamaan tuomarin käteen. Pimeässä huoneessa kävi yskäisyn tai niiskaisun jälkeen aika lähellä mutta ei tullut luokse asti. Kun sain kuiskata "Snäppi" niin sieltä se tuli ja kurkotti ensin hyvin kaukaa lähemmäs haistelemaan onko se mama oikeasti <3 Snäppi palkkautuu agilityssä lelulla hyvin mutta en saanut sitä oikein tuossa tilanteessa leikkimään (edelleen se tuomari oli mörkö, vaikutti ehkä asiaan). Ja taisteluhalua kun katsotaan koiran moottoriksi niin en kyllä allekirjoita, että Snäpin moottori olisi miinuksella :D 

Snäpin pisteet osa-alueittan:

Toimintakyky +1b kohtuullisen pieni
Terävyys +1a pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu -1 pieni
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Kokonaispisteet +125 ja laukausvarmaAdelle pääsi testiin seuraavaksi. Odotettavia juttuja sielläkin. En ehkä allekirjoita toimintakykyä miinukselle (kun se Snäpilläkin jäi plussalle). Pimeässä huoneessa Adelle Meijun mukaan liikkui mutta ei vain löytänyt Meijua (ei yleensäkään paras nenän käyttäjä). Pimeässä huoneessa kaikui todella paljon ja haisi voimakkaasti öljy tms. Katsoi kuitenkin kelkan aika nopeasti ilman apuja. Adellelta odotettiin häntä pystyssä aika räyhä asenteella testin suorittamista ja niinhän se menikin. Adelle käyttää ääntään todella paljon ja herkästi (hox esim. luoksepäästävyys, kun lähtee tuomarin mukaan, kommentteja satelee :D). Alku leikissä Meijukaan ei saanut Adellea leikkimään lelulla ihan normaaliin tapaan, mutta Adelle näytti sitten taistelua muissa kohdissa testiä. Tuomari sanoi arvostelussa kohdasta "kovuus +1 hieman pehmeä", että on vähän kovuuttakin ja tulee tuon hieman pehmeän ylärajalle (kun esim Snäppi ja Carla tais olla molemmat aika siellä keskivaiheilla). Tuohon kohtaan "hieman pehmeä" lukeutuu kuulemma nykyään noin 80% koirista (vai testattavista koirista) ja on todella laaja skaala, mitä pitää sisällään. 

Adellen pisteet osa-alueittan:

Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2b kohtuullisen pieni
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Kokonaispisteet +129 ja laukausvarmaViimeisenä oli Carlan vuoro. Se, ketä kyllä jännitin varmasti eniten. Carlasta kun ei aina ota ihan selkoa onko se lintu vai kala (no toivottavasti sheltti kuitenkin). En oikein osannut odottaa miten tulee reagoimaan, kun kotonakin voi reagoida hyvin erilailla samanlaisiin (omasta mielestäni samanlaisiin) tilanteisiin. Ja toki se, että saa edelleen isoimman tuen Ellestä. Ei ole ihan niin hyvin ylipäätään leimautunut ihmisiin, kun ollut ensimmäiset 11kk isommassa koiralaumassa. Testin arvosteluosiossa oli kiva kuulla Hynysen suusta, että "se luottaa sinuun" <3 Katselee kuulemma minua aina et miten minä reagoin ja ollaanko samalla aaltopituudella. Carlahan on ainoa meidän koirista, joka on "minun", Ellen ja Snäpin lemppari on mieheni Jantsu. Tiesin ettei tuossa tilanteessa lähde leikkimään, kun on todellakin mielentilasta kiinni millon sattuu kiinnostamaan ylipäätään. Siitä olin aika varma, että puolustushalua Carlalta löytyy. Ja sitähän löytyi! Seinällä yksin ollessa ei minkaanlaista vastarintaa (vaikka olisin tähänkin voinut jotain sanoa). Carla käveli testin sen kummemmin stressaamatta. Ehkä vähän sillä omalla hitaalla asenteellaan, kun ei ollut kyse ruuasta eikä agilitystä :D Tuomarit lopussakin sanoivat, että "sen liikkuminen on melko verkkasta paikasta toiseen liikuttaessa. Äärimmäisen taloudellista, miettii tarkasti kannatteeko tuo nyt kiertää vasemmalta vai oikealta, että kummassa kuluu enemmän energiaa". No sehän on meidän Carla :D Pimeä huone oli Carlallekin pahin, seuraavaksi se ois kuulemma jo kannettu mun luokse :D Carla on äärimmäisen huono käyttämään nenäänsä, en usko, että ois missää tilanteessa hakenu minua (paitsi jos mulla ois ollu ruokaa). Ei se oikein tuntunu hiffaavan koko ideaa. Kelkan (joka muistaakseni on toinen erityiskoe toimintakykyyn) katsoi nopeasti niinkuin Adellekin. Oon onnellinen, että uskalsin Carlankin viedä testiin. Sillähän ois ikä menny yli joulukuussa. Kiitos teille ketkä vähä tsemppasitte, että sinne vaan! <3

Carlan pisteet osa-alueittain:

Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu -2 riittämätön
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Kokonaispisteet +72 ja laukausvarma


Luonnetesti on tottakai vain se yksi hetki ja erityistilanne. Mutta ainakin omalla kohdalla nämä on vain vahvistanut sitä omaa käsitystä koirastani. Kaikkia ei välttämättä täysin allekirjoita, kun tuntee omansa mutta pääosin kuitenkin omat koirat hihnan päässä. Äärimmäisen mielenkiintoista, suosittelen muitakin käyttämään :) Elle ei tule käymään luonnetestissä, koska laukausarka, tämä laukesi sillä MH-luonnekuvauksessa. Tuntuu, että pahenee iän myötä. Ja toki Elle on jo yli-ikäinen luonnetestiin, kun täytti 7v heinäkuussa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Adelle x Java

Carla x Wilson

Yksi pentu etsii kotia!

Lellukan D-pennut

Aten luonnetesti